EN KVINNA I BERLIN

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Recension

Av Anonym
Eine Frau in Berlin 2002
Översatt av Dorothee Sporrong
Forum 2005

I den växande mängden av vittnes litteratur är Kvinna i Berlin en av de mest fascinerande. Boken bygger på den anonyma författarinnans dagbokanteckningar mellan den 20 april och 22 juni 1945. När jag nyligen såg filmen Undergången förfasades jag över vilka vedermödor befolkningen i Berlin fick utstå under Hitlers sista veckor vid makten. På ett osentimentalt berättar författarinnan om de segerrusiga ryssarnas våldtäkter och hänsynslösa framfart. För överlevnads och beskydds skull inledde hon sexuella relationer med högre ryska officerare, något som dessutom belönades med mat, sprit och bränsle.

Det märkligaste är att hon inte helt och hållet beskriver sina ”beskyddare” som inhumana busar utan till och med ger dem mänskliga och sympatiska drag. En kvinna i Berlin är inte enbart ett fruktansvärt historiskt dokument utan också en litterär njutning. För alla som intresserar sig för Andra världskriget borde boken vara obligatorisk läsning.

BIRGITTA GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22