En kungs uppgång och tragiska fall

Mar 31st, 2008 | By | Category: 2008-2, Artikel, Recension

L O SmithAv Kjell E. Genberg

I Kung Brännvin. Den sanna berättelsen om L.O. Smith. Mannen bakom Absolut Rent Brännvin (Prisma 2008) av Pelle Berglund får man veta mycket om det förrförra seklets politiska Sverige och om ett av rikets mer spektakulära ekonomiska justitiemord. Lars Olof Olsson Smith – en uppkomling från Blekinge – utmanade etablissemanget mer än en gång medan han byggde upp en storslagen förmögenhet. Som så många andra entreprenörer under samma epok dog han ensam, utblottad och avskydd av sina närmaste – han som varit en av Sveriges rikaste män.

Än i dag kan vi ickenykterister se hans ansikte lite då och då. De pryder nämligen de världsberömda buteljer som innehåller Absolut Vodka.

L.O. Smith byggde upp en enorm förmögenhet med två tomma händer. Genom att rena spriten från den förhatliga finkeln, skapade han Absolut Rent Brännvin. Denna blev omedelbart en kolossal försäljningssuccé, och L.O. Smith blev Brännvinskungen med hela svenska folket.

Berglund är inte den förste som skriver om Smith. Före honom har (förutom att brännvinskungen själv skrev sina memoarer) också Bengt Gabrielsson författat en bok och på webben finns en intressant text av Christian Karlsson.

Lars Olof föddes och bodde hos sina föräldrar som ägde ett mindre lantbruk. Fadern var inget affärssnille och hans affärer gick omkull. Lars fick komma till konsuln Carl Smith, som hade en son som inte ärvt hans affärssinne. Ett sådant hade Lars. Det hade han visat som bodbiträde hos handlare Skottsberg.

1853 for han till Stockholm för att göra affärer. Ganska omgående fick han arbete som bodbiträde i en kryddbod. När han blev sjuk ordnade familjen Smith bostad och omvårdnad. Sedan börjande han arbeta i ett skeppsmäkleri och detta  ledde honom vidare mot brännvinsaffärer. Han lärde sig språk och fick lov att ta sin förmyndares efternamn. Grosshandlare LO Smith och hans firma blev begrepp först inom den riksomfattande brännvinshandeln och efterhand hos gemene man.

Han fick nämligen för sig att det var finkeln och inte alkoholen som var den farligaste ingrediensen i brännvin. Den sprit som såldes var illa renad och smakade därefter. Smith började tiodubbelt rena sitt brännvin men blev politiskt omöjlig i Stockholm som vid flera tillfällen vägrade honom att sälja sin sprit där.

Då slog Smith upp reningsverk och försäljning på Reymersholme som inte lydde under staden. Båtar gick i skytteltrafik dit och folk handlade av hjärtans lust. Han hade segrat i ett av flera brännvinskrig. Senare höll han utskänkning på Fjäderholmarna och det gav honom ytterligare en seger mot politikerna i Stockholm.

Men huvudstaden var liten. Export hägrade. Han tog sig, mot tyskt motstånd in i Spanien år 1886 och allt såg från början ut att gå som på räls. Men han hade fiender som nu såg en chans att komma åt honom. Koncessionen i Spanien blev en dyr katastrof – Smith förlorade 685 miljoner och efter ett uppslitande krig för upprättelse, mot staten och mot den egna familjen, dog han utfattig år 1913.

Smith hade alltid sett till att ha ett gott samarbete med sina arbetare och med arbetarklassen i stort. Detta ogillades i högsta grad av den nymornade socialdemokratin som ville ha monopol på att älska (och älskas av) folket.
Men när LO Smith begravdes följdes han till den sista vilan av tusentals svenska arbetare.

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22