EN KORT KRÖNIKA OM SJU MORD

Jan 16th, 2018 | By | Category: 2018-01 jan, Recension

Omslag till En kort krönika om sju mordAv Marlon James
A Brief History of Seven Killing, 2014
Översatt av Niclas Hval
Albert Bonniers Förlag, 2018
ISBN 978-91-0-016346-4, 750 sidor

En kort krönika om sju mord (nå … 750 sidor) är den jamaicanske författaren Marlon James tredje roman. Den rör sig över flera decennier och tar avstamp i mordförsöket på Bob Marley, som genomgående kallas ”sångaren”, den 3 december 1976. Detta anses bottna i det politiskt motiverade våld som utövades mellan gäng som antingen höll på Jamaica Labour Party (JLP) eller People’s National Party (PNP) där det räckte att man trodde att en artist skulle stödja det ena eller andra partiet för att denne skulle bli ett villebråd. Amerikanska CIA intresserade sig mycket för öns politik under denna tid men det är ovisst om de stödde våldet som mest blommade upp i huvudstaden Kingstons västra förorter Tivoli Gardens och Mathews Lane (i boken omdöpta till Copenhagen City och Eight Lanes). Att attacken på Bob Marley inte var ett vanligt rån bevisas av att skyttarna inte försökte stjäla någonting.

Författaren flyttar sedan berättelsen till USA och kokainkriget i New York på 80-talet och tillbaka till ett förändrat Jamaica knappt tio år senare. Boken är uppdelad i fem sektioner och namngivna efter låtar. Varje del berättar om händelserna en specificerad dag: Original Rockers den 2 december 1976, Ambush in the Night den 3 december 1976, Shadow Dancing den 15 februari 1979, White Lines/Kids in America den 14 augusti 1985 och avslutas med Sound Boy Killing den 22 mars 1991.

Allt börjar med upptakten till musikevenemanget Smile Jamaica Concert den 5 december 1976 då Bob Marley egentligen skulle ha sjungit en enda låt för de 80.000 som kommit till National Heroes Park i Kingston. Trots de skador han fått två dagar tidigare när han besköts av sju män i hemmet gjorde han ett bejublat 90 minuters framträdande.

Marlon James berättar om jamaicanska gangsters och politiker (skillnaden är hårfin), droger och sex på ett mycket inträngande och levande sätt. Han målar upp en historia om önationen där inflödet av vapen och CIA-agenter ledde till en mycket våldsam period och påvisar att historien om Jamaica inte enbart utspelade sig på just Jamaica. Det är en polyfoniskt givande men inte helt enkel läsning med drygt 70 personer att hålla reda på.

En liten applåd bör ges till översättaren Niclas Hval som säkert fått jobba hårt med att försvenska den jamaicanska varianten av engelska som dessutom är pepprad av slang.

Marlon James var den förste författare från den karibiska nationen som fick Man Booker Prize 2015. Då hade han redan året innan nominerats till National Book Critics Circle Award. 2015 haglade prisen över honom: Anisfield-Wolf Book Award, Minnesota Book Award och OCM Bocas Prize for Caribbean Literature. HBO har köpt optionen på En kort krönika om sju mord för att göra en TV-serie. Han föddes 1970 på Jamaica och före En kort krönika om sju mord (som är hans första på svenska) debuterade han med John Crow’s Devil (2005) som följdes upp med  slavberättelsen The Book of Night Women (2009). Han har bosatt sig i Minneapolis, där han undervisar i kreativt skrivande.

KJELL E. GENBERG

Marlon James

Marlon James. Foto Jeffrey Skemp

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22