EN ISKALL VIND DROG GENOM SVERIGE

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Lars Bergnäs
Norstedts 2006

20 år efter skotten på Sveavägen pågår fortfarande Palmeutredningen, om man nu vill kalla sparlågan för utredning. Lagom till den tragiska händelsens jubileum har SvD-journalisten Borgnäs kommit med en fet volym där han med behärskad vrede granskar allt som hänt sedan polisen kom in i bilden. Det är en mycket övertygande bok, skriven av en man som behärskar svenska språket. I den berättar han mycket om missade ledtrådar och polisiära låsningar.

Länspolismästaren, socialdemokraten och sedermera deckarförfattaren Hans Holmér var den som tog över utredningen av en brottsplats som missköttes redan från början och han såg en kurdisk konspiration i sin tunnel. Fixeringen vid PKK var total och när sedan Christer Pettersson blev aktuell fixerade man sig lika totalt vid honom.

De flesta poliser jag talat med har varit säkra på att alkoholisten från Sollentuna är den skyldige och i de stora tidningarnas minnesreportage får man också intrycket att så är fallet – att mordet är ”polisiärt uppklarat”. Jag har trott på det, men nu när jag läst Lars bok infinner sig tvivlen. Visserligen har jag läst andra tvivlare men ingen av dem har varit lika övertygande när det gäller att ifrågasätta och riva sönder polisiära ”sanningar”.

Hans tes är att polisens tunnelseende, där Christer Pettersson är ljuset i slutet av den nya tunneln, gjort att de inte brytt sig om andra spår att de trots att han till sist frikändes gripit tag i honom som det halmstrå de inte vill släppa. Polisspåret, walkie talkiespåret, Indienspåret, Irakspåret och Sydafrika spåret har lämnats därhän liksom det Borgnäs kallar landsförrädarspåret.

Dagens justitieminister vill ta bort preskriptionstiden (25 år) för mord. Därmed kommer Palmeutredningen att fortsätta i all evighet och förbli en inkomstkälla för trötta och numera – tydligen ganska ointresserade snutar. Borgnäs föreslår att den ska sparkas och ge plats för en ny utredargrupp som också innehåller internationell expertis utan politiska eller andra bindningar. De skulle kanske klura ut vad det är Lisbeth Palme döljer. Och ta reda på hur många nätverk av Palmehatare det fanns inom polisen, SÄPO, militären och hemvärnet. Men det brådskar. Många vittnen och andra inblandade är redan döda. Fler lär avlida om ingenting görs inom de närmsta åren.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22