EN HUND BEGRAVEN

May 6th, 2022 | By | Category: 2022-05 maj, Recension

Omslag till En hund begravenAv S J Bennett
A three dog problem, 2021
Översättning Birgitta Wernbro Augustsson
Forum, 2022
ISBN 978-91-37-15880-6, inbunden, 423 sidor

Det här är ju alldeles omoderna mysdeckare, och alldeles förtjusande. Jag betogs av den första i serien ”Drottningens detektivbyrå”, Windsorknuten. Där får vi veta att drottning Elizabeth II sedan länge löst kniviga ärenden med anknytning till hovet. Problemet är bara att hon ska stå över sådana värdsliga ting och att hon gärna upprätthåller bilden av en äldre dam som inte helt förstår nutiden. Det passar sig verkligen inte att drottningen löser mordgåtor bättre än polisen, så hon får lägga en hel del grubblerier på hur hon ska få andra att komma på lösningen.

Lyckligtvis är hon inte helt ensam, utan hennes biträdande privatsekreterare, Rozie Oshodi, fd yrkesmilitär och ekonom, är hennes Archie Goodwin om hon ska vara Nero Wolfe. Rozies problem är att hennes chef, privatsekreteraren som håller i mycket av drottningens praktiska arbete, inte får ana vad de två damerna håller på med.

Här är det ett dödsfall på en äldre husfru som privatsekreteraren upptäcker en morgon, plus en av drottningens privata tavlor som verkar ha kommit till flottans chefer, som startar arbetet. Den döda husfrun vill man ju helst se som en olyckshändelse, men drottningen tvivlar. Eftersom detta är en deckare kan man ju gissa att de två sakerna hänger ihop.

Året är då Trump valdes till president i USA och Theresa May blev premiärminister. De och andra verkliga personer finns med, och interiörerna, denna gång från Buckingham palace (i stort behov av renovering) känns nästan dokumentära.

Gillar man pusseldeckare och udda huvudpersoner är detta böcker som passar. Spännande och roliga.

LEIF-RUNE STRANDELL

S J Bennett

S J Bennett. Foto K T Bruce

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22