EN HISTORIA OM BALKAN Jugoslaviens uppgång och fall

May 5th, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till En historia om BalkanAv Sanomir Resic
Historiska media 2010

Striderna på Balkan tycktes mig obegripliga till jag läst Sture Linnérs Bysantinsk kulturhistoria. Linnérs avsikt är ju inte att förklara våra dagars krig och grymheter men boken klargjorde för mig att orsakerna till det som sker i dag går att finna i historien. Boken gjorde mig också intresserad av att läsa mer om ämnet.

Det har jag kunnat göra i den här boken!

Titeln på Resics bok är en smula missvisande, för han går tillbaka till antiken, även om tonvikten ligger på tiden efter 1800.

Genom århundradena har det varit återkommande strider mellan olika folkgrupper och religioner. Man har invaderat ett grannland, kört iväg folket och placerat sina egna på området. Segrare har ofta hämnats genom att mörda ett stort antal fiender. När det sedan vänt, finns det kvar en del människor av ”fel” sort. Resultatet har blivit att det knappast fanns något område som var helt ”rent”, bara beboddes av en religion eller nationalitet, när Jugoslavien  bröt ihop.

Sanimir ResicNär man i boken tagit sig fram till Jugoslaviens upplösning och de följande striderna och folkmorden, förstår man bakgrunden och inser hur demagoger som Milosevic genom att tla om t.ex. Trastfältet lyckades få massorna med sig.

Boken är full av fakta och skildringar av konflikter. Det blir ofta tungt att läsa om alla de grymheter som begåtts under århundradena, ofta i religionens namn.

I slutet skriver Resic om förbrödringen mellan tidigare krigsherrarna, numera anklagade krigsförbrytarna som skett i fängelset i Haag. De visar där ingen ånger.

Boken berör, grymheterna gör mig illa till mods, ibland lade jag den ifrån mig. Man jag skulle absolut inte vilja ha den oläst!

Jag hoppas att den hittar fram till många läsare!

BENGT HEURLIN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22