EN HELVETES VINTER

Oct 28th, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

omslag till en helvetes vinter

Av Daniel Woodrell
Winter’s Bone 2006
Översatt av Eva Johansson
Natur & Kultur 2008

Daniel Woodrell lär ha myntat beteckningen ”country noir” om sina berättelser från den vildaste väster man kan gärna kan tänka sig. Det är en träffande beteckningen. Här samsas en nästan bottenlös looserstämning med den hårdkokta uthålligheten i Hollywoods gamla noirfilmer.

Annars är det inte mycket av Hollywood över En helvetes vinter. Platsen är en håla i de s.k. Ozarkbergen i Arkansas och Missouri. Åtminstone i Woodrells böcker är det en miljö präglad av kriminella klaner som bestämmer spelreglerna för allt och alla. Ree, en tonårstjej som får agera mamma för sina två små bröder, tvingas ut på en jakt efter sin försvunna far, som satt huset i borgen och nu inte dyker upp till en rättegång. Alla försöker avstyra hennes sökande, men hon vägrar att ge upp, hur mycket stryk hon än får på vägen. Sökandet bär frukt, men inte på det sätt som hon tänkt sig – och inte utan en sista brutal tribut till det lokala klanväldet.
daniel woodrell

Det är en enkel och rafflande historia, men behållningen ligger djupare. I porträttet av Ree, som är stark nog att ta sig igenom sitt privata helvete för att hon och bröderna ska ha en framtid. Och i det stundom förbluffande vackra språk som Woodrell sveper in berättelsen i.

PÄR ALEXANDERSSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22