EN GOD MAN

Aug 25th, 2011 | By | Category: 2011-8 aug, Recension

Omslag til -En god manAv Ulf Lindström
Wahlström & Widstrand 2011
ISBN 9789146221043, inbunden, 357 sidor

Boken marknadsförs som en spänningsroman, och det är väl riktigt. Det är en bok med en krypande spänning, men det är definitivt ingen deckare. Brottet är redan begånget. Mördaren har åkt fast. Han vill inte prata med sin försvarsadvokat, som byts ut mot en ung och ganska oerfaren jurist. Den åtalade godkänner honom och de startar en konversation som man inte vet vart den ska leda.

I själva verket innehåller romanen inte så många reella händelser, vilket naturligtvis är ovanligt för en spänningsroman. Däremot ökar graden av dramatik hela tiden när den åtalade mannen lyckas med att manipulera försvarsadvokaten så pass att det till slut står klart att det kanske inte finns så mycket som skiljer dem. Eller? Frågetecknen är många.

Ulf Lindström har ett eget språk i sitt författarskap. Han leker med orden, vränger orden och får dem att verka som emellanåt poetiska och ibland som barnkammarramsor. Han använder sig mycket av talspråk och ger ofta musikreferenser. Dessutom har en säregen humor som man kan skymta mellan raderna, även när boken beskriver de mer otäcka händelserna.

Det otäcka består av mäns våld mot de svagare – kvinnor och barn. Författaren beskriver vidrigheter som om det näst intill är en slump vem som verkligen går över gränsen och begår de avskyvärda brotten.

En god man är Ulf Lindströms romandebut. Han har tidigare utgivit en rosad novellsamling och skrivit dramatik samt verkat som journalist och kritiker.

 NISSE SCHERMAN

Ulf Lindström

Ulf Lindström. Foto Kristin Lidell

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22