EN GOD FIENDE

Feb 18th, 2013 | By | Category: 2013-02 feb, Recension

Omslag till En god fiendeAv Joe Abercrombie
Best served cold 2009
Översättning Ylva Spångberg
Damm 2012
ISBN 978-91-7351-830-7, inb, 383 sid

Jag fängslades som tonåring av Sagan om ringen, och jag har läst och uppskattat en hel del annan fantasy också. Det här ska också vara fantasy, men här finns ingen övernaturlighet med. I stället är det en påhittat medeltidsvärld där ett uråldrigt drama om makt och krig, vänskap och förräderi, utspelar sig.

En ung kvinna och hennes bror, segerrika i det 19 år långa kriget, kommer till härskaren för att möta rikets ledning och fortsätta kriget. I stället dödas brodern och kvinnan överlever av en slump men svårt skadad.

Så hon samlar en skara udda personer runt sig för att hämnas, att döda alla de sju mäktigaste i riket som inte tålde att hon blivit så populär genom sina segrar i kriget, och som därför kunde hota storhertigens makt.

Naturligtvis lyckas hon. En del klarar hon av i denna bok, resten kommer i del 2, för förlaget har bestämt att författarens böcker ska delas i två mer lätthanterliga (detta är den fjärde dubbelboken som Damm ger ut).

Jag kan gilla fantasy. Jag kan gilla historiska romaner också (Arn-serien var inte dum), men detta är både för ohistoriskt och för våldsamt för mig. Jag är alltså alldeles fel läsare, men eftersom författaren nått en stor läsekrets hemma i England och förlaget fortsätter att satsa på honom här så finns det tydligen tillräckligt många andra som gillar detta.

Om någon av er läser detta och vill berätta vad som känns så bra är du välkommen att berätta detta till redaktionen@dast.nu.

LEIF-RUNE STRANDELL

Joe Abercrombie

Joe Abercrombie. Foto Lou Abercrombie

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22