EN GLÄNTA I SKOGEN

Mar 15th, 2010 | By | Category: 2004-2, Recension

Av Ola Larsmo
Albert Bonniers 2004

Arvet efter ett nazistiskt förflutet i vårt land och andra länder är inget ovanligt ämne i skönlitteraturen. I anglosaxiska böcker brukar de nya bruna vara på jakt efter ett maktfäste och brukar sluta med brutala konfrontationer i andan vi förknippar med Kaliforniens nye guvernör.

Larsmo skriver annorlunda, som om han tänkt sig en gåtfull kriminalroman. Brott har onekligen begåtts, men vad är det för slags brott? Studenten Johan i Uppsala skall skriva en uppsats om norsk motståndsrörelse under andra världskriget och reser till den lilla bruksorten nära norska gränsen där han varit förr om somrarna tillsammans med sin far.

Han tänker ta en titt på en gammal gränspostering och intervjua folk som ännu lever och minns.

Ett hus brinner ner, en glänta i skogen där en norsk motståndsman stupat visar sig vara en kultplats och plötsligt märker Johan att han inte är välkommen. Man försöker skrämma iväg honom.

Sakta och bestämt driver Larsmo fram spänningen. Indicier samlas och politiska inslag dissekeras.

Jag tror inte att Ola Larsmo tänkt skriva en deckare. Men det har blivit en, med alla de kännetecken som en god kriminalroman ska ha. Det står Roman på omslaget. Strunt i det – låt dem kalla boken vad de vill!

HELENA GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22