EN GIFTIG SKANDAL

Feb 1st, 2020 | By | Category: 2020-02 feb, Recension

Omslag till En giftig skandalAv Kristina Appelqvist
Piratförlaget, 2020
ISBN 9789164206626, inbunden, 359 sidor

Författaren har med eller utan hennes egen vilja under åren kallats för en svensk Agatha Christie, eller som det står på omslaget ”pusseldeckardrottning”. I den här boken har hon själv närmat sig det epitetet och blandat in tidernas deckarvirtuos i handlingen. Agatha själv är en stor del av intrigen och även i upplösningen.

Som vanligt i författarens böcker är Västgöta Universitet i Skövde skådeplatsen. För den petige är det högskolan som har blivit omdöpt. Det numera strävsamma paret, rektorn Emma Lundgren och litteraturforskaren Helena Waller, är sedvanliga problemlösare tillsammans med Emmas man polisen Filip.

På universitetet ska man ha deckarfestival om Agatha Christie. Strax innan evenemanget hittas en brevsamling med brev från denna författare. De är skrivna till hennes okända svenska väninna i Skövde. De båda har både brevväxlat och rest och träffat varandra. Agatha i Västergötland är okänt för alla, dessutom avslöjas en hel del hemligheter i breven. Det blir en världsnyhet som drar till sig forskare, inte minst från England.

Samma dag som festivalinvigningen kan man läsa en annons i lokaltidningen:

Härmed tillkännages att ett mord kommer att äga rum på Västgöta Universitet fredagen 1 juni klockan 20.00.

Det är nästa ordagrant hämtat från Christies bok Ett mord annonseras. Är det ett skämt, eller är det någon som verkligen menar allvar. När en person på kvällen avlider under mystiska omständigheter under invigningsmiddagen blir det plötsligt allvar. Dessutom känns mordet som hämtat från en annan av författarens böcker.

När ytterligare ett mord inträffar, nästan kopierat ur Mord i prästgården, måste polisen, med hjälp av Emma och Helena, anstränga sig till det yttersta.

Upplösningen är naturligtvis klassisk gammaldags brittisk, med alla misstänkta samlade i ett och samma rum. Den skyldige luras i en fälla och fallet kan få sin förklaring.

Agatha Christie själv skulle ha varit stolt över hur hennes böcker här har härmats och fått ny skepnad. Att använda sig av detta upplägg är mer än genialiskt. Visserligen kanske intrigen och sannolikheten haltar till emellanåt, men det är så charmigt och så underhållande att jag faller platt.

NISSE SCHERMAN

Kristina Appelqvist skriver pusseldeckare från Skövde, som i hennes tappning blir en universitetsstad med bland annat ett ”marskalksämbete”. Dock inga som helst säkerhetsanordningar, vilket är egendomligt med tanke på allt som hänt vid och kring detta universitet i Appelqvists regelbundna produktion.

När Västgöta universitet får en oväntad gåva med en mångårig brevväxling mellan deckardrottningarnas deckardrottning, Agatha Christie och den pensionerade domaren på Stora Dala säteri Hedvig Bäck, förvaras den obegripligt vårdslöst.

Universitetets rektor Emma Lundgren och hennes vän på litteraturinstitutionen Helena Waller har organiserat en deckarfestival där Christiebreven skulle bli den givna höjdpunkten.  Inbjudna brittiska Christieexperter hävdar upprört att breven måste återbördas till England men donatorn Hedvig Bäck och Helena Waller hävdar envist – breven stannar i Skövde. Lagom till festivalens invigningsmiddag annonseras i Skaraborgs Allehanda att ett mord ska ske. De läsare som kan sin Christie blir inte förvånade när en av gästerna faller död ner i sin tallrik efter att ha tömt ett glas champagne.

Mord efter berömda Christie-titlar är ett bra uppslag som Appelqvist genomför så bokstavligt att till och med den illitterate kriminalinspektör Douglas Skoog får en ljus idé. Tempot är gott och det händer mycket i Skövde. Konflikter i polishuset, gamla förbjudna känslor som dyker upp, strid på kniven mellan lokalpress och huvudstadspress – jag håller benhårt på Skövde Nyheter, jobbade själv där en gång i tiden. Kontrasten mellan stora städer och små kommer fint fram, ”jag kastar mig på cykeln nu” meddelar den stressade reportern Frida Åberg.

Men att rektor Emma Lundgren kallas för rektor Emma är ett återkommande irritationsmoment.  Hennes man borde då benämnas kommissarie Filip, eller hur?

KERSTIN MATZ

Kristina Appelqvist

Kristina Appelqvist. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22