EN FRAMTIDA HEMMAFRUS BEKÄNNELSER

Jan 17th, 2017 | By | Category: 2017-01 jan, Recension

Omslag till En framtida hemmafrus bekännelserAv Elin Eldestrand
Hoi förlag, 2016
ISBN 978-91-7697-012-6, inbunden, 257 sidor

Detta är ingen deckare, ingen thriller, trots att det är en bok med ett oanat antal arrangerade dödsfall, alltså mord. ”Första gången jag såg en människa dö var jag sju år gammal. Året var 1947…”

Så börjar bokens prolog, och hoppar sedan till 1960 då alltså huvudpersonen Charlie (obs flicka) har slutat skolan och drömmer om att träffa den rätte och få bo på Gräddhyllan, dalastaden Luddinges fina område. Hon och hennes mor bor i ett fallfärdigt torp bland ortens utstötta.

Elin EldestrandDet första dödsfallet är Charlie själv orsak till. Hennes elaka lärarinna i första klass snavar över Charlies utsträckta fot och far i full fart nerför trappan och dör.

Charlie blir rädd, berättar för mamma som tycker att det var en bra lösning på ett problem. Och Charlie lär sig efter hand att detta är en möjlig lösning.

Annars har hon det inte lätt. I den lilla staden vet alla vilka som hör till vilken klass, och hennes pojkvän är långt ifrån drömprinsen som ska ta henne till Gräddhyllan. Han är dessutom lite otålig för Charlie har bestämt sig för att inte låta någon komma in under kjolen utan ringförlovning, och han vill just inte det.

Men en drömpris dyker upp, en raggare med riktig Elvislook och fin sportbil, mycket artig och visar sig både intressera sig för Charlie och vara greve samt universitetsstudent i Stockholm.

I det avseendet är detta en romantisk komedi, men annars en egenartad blandning av saga, skröna och social uppväxtskildring. En hel del bad-feel och ändå en slags good-feel. Det finns klara kåseriska inslag, inte minst hur hon valt namnen på en del personer, inte minst antagonisten och klasskamraten som får heta Lömsk i efternamn. Och jag gillar namnet på den butik för brudklänningar för brudar som har bråttom: Irene Panik.

Detta är författarens debutroman men det är ingen nybörjare i skrivarbranschen, hon har arbetat som journalist på tidning och inom radio och tv, och har examen i medie- och kommunikationsvetenskap. Förutom den här romanen har hon också skrivit ett antal noveller med Charlie som huvudperson, en av dem finns med i boken, Den nergrävde fotbollstränaren. Ytterligare fem finns som e-noveller, kolla på Hois webbplats http://hoi.se/forfattare/elin-eldestrand/.

Orten Luddinge har starka drag av författarens uppväxtort Ludvika, men eftersom hon är född 1980 har hon kollat tidsanda och miljöer då med sin far. Jag är så gammal att jag minns min ungdoms 60-tal, och känner inte helt igen mig utan somt känns äldre, fast kanske Ludvika låg efter min medelstora uppväxtstad.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22