EN FÖRLORAD SOMMAR

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Recension

Av Stuart Harrison
Lost Summer 2002
Översatt av Jan Malmsjö
Forum 2004

Det här är en författare som DAST Magazine rekommenderat två år i rad – böckerna Snöfalken och I de lugnaste vatten – och härmed blir det hat trick. Den grävande journalisten Adam Turner får uppdraget att skriva om en underlig dödsolycka i den engelska landsortsända där han växte upp. Minnet av hur en ung romsk kvinna försvann där för många år sedan, och hur han misstänkte en god vän för att vara in blandad, får honom att tveka. Det gör inte saken bättre att den före detta goda vännen nu är gift med Adams gamla fästmö. Men han åker och börjar samtidigt nysta i fallet med den försvunna zigenarflickan. Ledtrådar griper in i varandra och han börjar ana att det finns ett samband med planerna på en konferensanläggning i en unik skog.

Harrison lyckas med att fånga ögonblicken i flykten så att hans text griper tag i läsaren redan från början. Han vrider och vänder på arketypiska företeelser på ett sätt som gör att spänn ingen ökas hela tiden och dras mot ett oemotståndligt ödesmättat slut. Jan Malmsjö gör som vanligt ett utmärkt översättararbete.

INGER STRANDBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22