EN FÖRGIFTAD MAN

Aug 30th, 2013 | By | Category: 2013-08 aug, Recension

Omslag till En förgiftad manAv Peter Robinson
Before the poison 2011
Översatt av Jan Malmsjö
Inläst av Tomas Bolme
Bonnier Audio 2012
ISBN 978-91-7433-166-0, 15 CD 17 tim speltid

Peter Robinsons deckare om Alan Banks är väl de böcker som gjort honom mest känd. Att han kan skriva annat än spännande kriminalromaner bevisas av denna roman om en man som blir besatt av ett gammalt eventuellt brott bestraffat enligt Englands dåtida drakoniska lagar. Långt in i boken får man en förklaring till hans besatthet att finna en förklaring till varför det gick som det gick för Grace Fox som sades ha giftmördat sin man läkaren och fick sona detta 1953 i fängelsets galge.

Den ”besatte” Chris Lowndes återkommer till Yorkshire efter en karriär som kompositör av filmmusik i Hollywood och köper ett alldeles för stort hus i sin gamla hembygd för att där få möjlighet att komponera något han kan minnas för. Det är i detta hus som det påstådda mordet begicks 1952. Intresset vaknar, han hittar beröringspunkter mellan sig själv och den hängda kvinnan och berättelsen om hans sökande efter sanningen, eller kanske trösten för hans eget trauma, handlar om bearbetning av sorg och försök att skapa nya relationer. Robinson har ofta kraftigt lysande personer i sina böcker, så även här, och hans stillsamma, för det mesta actionbefriade historia blir spännande just genom sina bifigurer.

På sätt och vis blir hans nya hem Kilnsgate House en sådan biroll, liksom mäklaren Heather som såg till att huset blev hans. Trots att hon är misstänksam mot att Lowndes alltmed stegrande intresse för det gamla brottet fördjupas deras relation samtidigt som hans grävande får fram dokument ur det förflutna, en berättelse om mordrättegången i boken Famous Trialsoch Grace Fox dagbok från hennes upplevelser som sjuksköterska på flera krigsskådeplatser under andra världskriget.

Tomas BolmeHan vrider och vänder på de uppgifter han inhämtat, söker upp människor i både Frankrike och Sydafrika för att få ordning på pusslet. Vem är mest förgiftad, mannen som dog 1952 eller den som söker efter förklaringarna? Och finns inte embryot till en liten spökhistoria mitt i alltsammans? De skiftande perspektiven, de moraliska skillnaderna mellan dåtid och nutid, ger lyssnaren anledning att emellanåt stänga av och fundera på om det verkligen var bättre förr eller om det verkligen är bättre nu.

Jan Malmsjö har gjort ett ypperligt arbete med översättningen och hans svenska, lite torra text tas om hand med elegans av Tomas Bolme (bilden ovan th).

KJELL E. GENBERG

Tidigare recensioner: Engelska utgåvan, svenska tryckta utgåvan  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22