EN FARLIG FÖRBINDELSE

Nov 30th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till En farlig förbindelse

Av Carole Seymour-Jones
A Dangerous Liaison: Simone de Beauvoir and Jean-Paul Sartre 2008
Översatt av Dorothee Sporrong
Forum 2009

Ända sedan det kända författarparet Sartre och de Beauvoir avled på 80-talet har det sipprat fram antydningar – och sedermera bevis – som förändrat synen på dessa två människor som under större delen av sitt aktiva liv kom att bli en inspira­tion­skälla för sin generation. Inte minst Simone de Beauvoir som genom sin bok Det andra könet anses vara en av de tidigaste förgrundsfigurerna för feminismen. Jean-Paul Sartre skrev filosofiska verk, skönlitteratur och dramatik. 1964 tackade han nej till Nobelpriset i litteratur, bland annat för att han inte ville klä ut sig i frack inför den borgerlighet han och de Beauvoir engagerat sig så starkt emot.

Carole Seymour-Jones

Synen på dem båda är inte längre så överväldigande, det får man klart för sig efter att ha läst Carole Seymour-Jones biografi En farlig förbindelse. Författaren har hittat de brev de Beauvoir påstod var försvunna, hennes dagböcker från ungdomen och lyssnat till vänner och fienders berättelser om henne. Dessutom har hon funnit stoff i Jean-Paul Sartres brev till sin sovjetiska älskarinna Lena Zonina, som troligen var KGB-agent.

Paret var förgrundsgestalter inom existensialiströrelsen och hyllades för att de förespråkade ”fri kärlek”. Själva hade de en ”kärlekspakt”, gifte sig aldrig men svor på att alltid ge varandra ömsesidig tillgivenhet samtidigt som båda var fria att leva ut sina sexuella behov på annat håll.

Många trodde att båda under kriget tillhörde motstånds­rörelsen i Frankrike men uppgifter i arkiven pekar mot att de två skodde sig på judarnas bekostnad. I några böcker beskylls de till och med för att vara kollaboratörer.

Seymour-Jones har skrivit en grundlig biografi där hon tar upp alla tänkbara aspekter på Simone de Beauvoirs och Jean-Paul Sartres liv och verksamhet. Förutom allt detta får man en insikt i den europeiska intelligentians politiska förändrade tänkande genom flera årtionden.

PETER A. ARVIDSON

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22