EN ENKEL PLAN + SKULPTRISEN

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1996-1, Recension

Av Scott Smith
A Simple Plan 1993
Översatt av Jan Järnebrand
Bonniers 1995

Minette Walters
The Sculptress 1993
Översättning av Elisabeth Helms och Manni Kössler
Bonniers 1995

Två av årets största thrillersuccéer såväl på både det internationella som nationella planet. Den ena amerikansk, den andra brittisk. Båda lär dyka upp i filmatiserad form inom kort.

Och visst, båda verken är effektivt berättade thrillers, jag hade alls inte tråkigt, men riktigt kan jag ändå inte förstå uppståndelsen (Skulptrisen erhöll ansedda Edgar Award för 1993 års bästa kriminalroman). Så kritikerhyllade som de blivit, så in i helvete kritikerhyllade som de blivit – inte en avvikande åsikt tycks ha funnits att tillgå. Relativt anonymt språk och trots omständigheterna måttligt fascinerande karaktärer. Och ärligt talat, har man inte hört det hela förut? Är inte grundkonceptet i själva verket lika gammalt som de första hällristningarna? Okej, jag överdriver kanske en aning, men ändå… tacka vet jag Leonard!

Amerikanen Scott Smith jobbar i En enkel plan enligt en formel där tillfälligheternas spel ständigt accelererar nivån på vad som en gång började med ett mindre brott – stöld av en bag pengar ur ett litet sportflygplan som störtat. Visserligen innehåller persedelpåsen cirka fyra miljoner dollar men detta tillgrepp är ändå ett förhållandevis blygsamt brott jämfört med vad som komma skall.

Vår huvudperson är en totalt amoralisk, vidrig liten streber av förtäckt yuppietyp som jag inte fattade det minsta tycke för och det är möjligtvis därför jag inte blev alldeles knäckt av skapelsen i stort heller.

Nya stjärnskottet Minette Walters som 1992 fick sitt stora genombrott med Iskällaren (som jag har i bokhyllan men dessvärre inte läst) bygger sitt scenario lite i När lammen tystnar-anda utan att för den skull planka.

En kvinnlig journalist fattar intresse för den på sin syster och mor dödsdömda Olive Martin, av omvärlden betecknad som monstruös psykopat. Men som ni förstår uppstår frågetecken ju mer vår journalissa börjar nysta.

Vad jag saknar i detta fall är en lite mer djupgående människoskildring. Det krafsas förvisso ordentligt på ytan men sedan är det stopp. Trots att Skulptrisen betecknas som ”psykologisk thriller” till skillnad mot Smiths ”spänningsroman” tror jag mer på amerikanens figurer även om jag som sagt inte föll för dem.

CYRIL TONISBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22