EN ENDA SANNING

May 27th, 2012 | By | Category: 2012-05 maj, Recension

Omslag till En enda sanningAv Olle Lönnaeus
Damm Förlag 2012
ISBN 978-91-7351-852-0, 268 sid

Olle Lönnaeus, bosatt i Lund, är sedan tjugo år politisk journalist på Sydsvenska Dagbladet. Han har vunnit Guldspaden för grävande journalistik tre gånger och nominerats till Stora journalistpriset. Han fick Svenska Deckarakademins debutantpris och Studieförbundet Vuxenskolans författarpris 2009 för sin deckare Det som ska sonas, fick Sydsvenska Deckarpriset 2011 och nominerades till årets bästa deckare 2010 för Mike Larsons rymliga hjärta. Dagens Nyheter har kallat honom ”ett nytt stjärnskott på deckarhimlen” och det är ingen underdrift.

I som så många nya deckare nöjer sig inte Lönnaeus med att skriva en spännande historia. Det ska finnas ett budskap också. Här, liksom i tidigare texter, tar han upp en usel relation mellan far och son och som salt i såren finns en försvunnen mor i bakgrunden. Nu återkommer sonen till fadern (lite bibliskt), den misslyckade konstnären, barnmisshandlaren och häradsbetäckaren Mårten Lindgren, som likt en viss Vilks blivit smått känd för att målat tavlor där profeten Mohammed porträtteras som gris. Men Joel, som sonen heter, tas inte emot med den gödda kalven – i stället finner han sin far hängande från en krok i taket. Död! Att det inte handlar om självmord visas av att någon målat en text med rödfärg på väggen: Ghabdab Allah – Guds vrede.

Säpo blandas givetvis in och hittar en potentiell mördare med ett bra namn i Al Quaida-tider. Han heter Osama al-Din och kriminalaren Fatima al-Husseini vid Ystadspolisen kallas in för att hjälpa till med förhören.

Boken har en kort rollista, egentligen bara fyra personer, och alla har en sanning att hålla sig till. Men är det den enda sanningen? Och vad är religiösa sanningar?

Lönnaeus visar sin förmåga att genom personskildringen ständigt öka spänningen. Till sist är det kanske inte ens brottet som är det viktigaste. Kanske inte ens … sanningen.

PER MAGNUSSON

Olle Lönnaeus

Olle Lönnaeus. Foto Thomas Löfqvist

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22