EN DYNASTI BLIR TILL Medier, myter och makt kring Karl XIV Johan och familjen Bernadotte

Jun 30th, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till En dynasti blir tillRedaktör Nils Ekedahl
Essäister Nils Ekedahl, Mikael Alm, Britt-Inger Johansson, Per Sandin, Karin Hallgren, Cecilia Rosengren, Solfrid Söderlind
Norstedts 2010

Om drygt en månad är det  200 år sedan den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte valdes av riksdagen i Örebro till svensk tronföljare och två månader därefter kom han till Sverige, lev adopterad av Karl XIII och förvandlade Jean Baptiste till Karl Johan. Sedan fick han vänta i åtta år innan han kröntes till kung av Sverige och Norge och blev den förste av ätten som fortfarande bebor de svenska kungliga slotten.

Sverige har haft nio kungliga dynastier, varav Bernadotterna är de som hängt med längst.

När Jean Baptiste, 47-årig fransk marskalk av enkel borgerlig bakgrund, utvaldes berodde det till del på att han var nära lierad med Napoleon, som gjort honom till furste av Ponte Corvo, och kunde vara den man som skulle hjälpa landet att återfå Finland som förlorats till ryssarna året innan.

Finland fick vi inte tillbaka, men den liberale Karl Johan var försvarsvänlig och såg till att Sverige fick nya industrier. Han blev både omtyckt av befolkningen och illa sedd av många andra. Denna bok handlar om hur han envist och rätt PR-sinnat försökte förändra och förbättra bilden av sig själv genom att klokt utnyttja de medier han hade till sitt förfogande.

De forskare som behandlar olika aspekter på hur den nya Bernadottedynastin etablerades i Sverige under Napoleonkrigens turbulenta period ger en vid och uttömmande bild av Sverige och dess nya härskare (på den tiden var kungen verkligen den som bestämde). Dagens press skiljer sig inte så mycket från den som fungerade för 200 år sedan, även om Ockelbo då inte stod lika högt på agendan.

Man kan tycka vad man vill om kungahuset – det gjorde man redan då – men Sverige är ett kungadöme och hör till år historia. Ur den aspekten är En dynasti blir till en både spännande och initierad historisk skildring.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22