EN DUNKEL DÖD

Jul 28th, 2012 | By | Category: 2012-07 juli, Recension

Omslag till En dunkel dödAv Donna Leon
Through a Glass Darkly, 2006
Översättning Inga-Britt Björklund
Forum 2012
ISBN 9789137137858, inb, 282 sid

Trött på självupptagna nordeuropeiska poliser med sunkigt själsliv och billiga kläder? Då är kommissarie Brunetti, Venedigs främste mordutredare, ett alternativ. Han vet både att föra sig i stadens palats och att smita in på vägen till jobbet för en exklusiv bakelse, eller kanske två. Oföränderligt civiliserad hanterar han manipulativa chefer, hutlösa misstänkta och hårt drabbade anhöriga till de mordoffer som kommer i hans väg. Inte ens hemma uppvisar han minsta tecken på att vara sliten eller grinig.

Mitt i denna förkrossande trevlighet, med Venedigs soldränkta kanaler och fasader som bakgrund, bjuder Donna Leon på ett förvånansvärt realistiskt morddrama. I centrum står ett par av glasbruken på den lite avsides ön Merano, där inte bara det klassiska hantverkskunnandet finns kvar utan också gammalt giftigt avfall som direktörerna inte tyckt sig ha haft råd att hantera på ett säkert sätt. Till bilden hör också skillnaderna mellan besuttna och fattiga i handelsstaden och dess utveckling mot ett turistghetto där den traditionella glastillverkningen hotas av billig import.

Särskilt tilltalande är det att Donna Leon inte slösar med antalet lik bara för effektens eller spänningens skull. Istället låter hon kommissarie Brunetti ge prov på en envishet och spårkänsla bortom det spektakulära, som han kanske behöver all sin trevlighet för att gå i land med.

PÄR ALEXANDERSSON

Donna Leon

Donna Leon. Foto Regine Mosimann / Diogenes Verlag AG Zurich

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22