EN DRINK FÖRE KRIGET

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Dennis Lehane
A Drink Before the War (1994)
Översatt av Ulf Gyllenhak
Albert Bonniers förlag 2005

Den första berättelsen om Bostondeckarna Patrick Kenzie och Angie Gennaro utges i Sverige som tredje titel i serien efter Gone, Baby, Gone och Svart nåd. Det gör inget eftersom böckerna är fristående och ungefär går ut på samma sak – att så många inblandade som möjligt ska av livas innan rättvisan till slut segrar. Dessförinnan är färdkosten rätt mager men blodig.

Men för all del; Lehane bjuder på en del psykologiska insikter när han låter en delstatssenator begå våldtäkt på en liten pojke och därefter misslyckas att dölja det. Inblickarna i slummens gängmentaliteter kan väl också säga något om samtiden, liksom en ingående skildring av hur en far misshandlar sin son.

Medan kulorna visslar om öronen på hjälteparet, och ibland rakt igenom dem, flyter den trista verkligheten förbi utan en lugn stund men med desto fler cynismer i den effektiva dialogen i pauserna i pangandet. Om medhjälparen Bubba heter det att han ”har lika mycket självinsikt som en förgasare” vilket är det roligaste som sägs i hela boken. Annars verkar det inte så kul i Amerikat.

MATS JOHANSSON

   Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22