EN DOFT AV DÖD

Dec 28th, 2014 | By | Category: 2014-12 dec, Recension

Omslag till En doft av dödAv Andrew Taylor
The Scent of Death, 2013
Översatt av Jan Malmsjö
Forum, 2014
ISBN 978-91-37-13981-4, 479 sidor

Handlingen utspelas i New York 1778 under befrielsekriget. Huvudperson och berättare är Edward Savill, utsänd av Englands regering för  att ta emot klagomål och krav från dem som drabbats av kriget och vill ha kompensation för detta.

Vi påminns om döden redan under inseglingen till hamnen då ett lik flyter förbi. I staden luktar det brandrök, mellan femtio och sextio hus har just brunnit ner.

Savill hamnar som ”paying guest” hos domare Wintour och hans familj i vilken ingår den vackra  Arabella, gift med sonen i huset.

Stämningen i staden påverkas av det pågående kriget, ingen vet vem som är vän eller fiende. Mord är vanliga. Savill är illa ute ett par gånger, en gång slås han medvetslös och hamnar i sjuksäng.

Boken har många inslag från äventyrsberättelsen. I en lång utvikning ger sig Savill och Jack Wintour iväg till en gård som familjen en gång bodde på. Numera har den hamnat i en sorts ingenmansland. De har tagit med sig två tjänare, som båda dödas. Savill och Wintour tar sig fram till den ödelagda gården och vänder därefter tillbaka. De har med sig några klumpar guldmalm som kommer från en annan av familjens egendomar.

Savill får sin vistelse förlängd av  överordnade i London. Oväntat blir han avskedad och får lämna över till en ersättare. Hans situation tycks hopplös, men i slutet kommer en oväntad vändning som ger honom hopp.

Ut- och hemresan knyts samman på ett fyndigt sätt.

Tjocka böcker är idag ofta fulla av utfyllnad, meningslös dialog, prat som för bort från handlingen. Här känns ingenting oviktigt. Allt bidrar till  ett positivt helhetsintryck. Andrew Taylor kan hantverket och har också förmågan att berätta en god historia.

BENGT HEURLIN

Andrew Taylor

Andrew Taylor. Foto Caroline Silverwood Taylor

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22