EN BROR ATT DÖ FÖR

Jan 29th, 2017 | By | Category: 2017-01 jan, Recension

Omslag till En bror att dö förAv Anders Roslund och Stefan Thunberg
Piratförlaget, 2017
ISBN 978-91-642-0500-1, 390 sidor

Om författarparets bok Björndansen, som kom 2014 och handlade om Militärligan, hade  Nisse Scherman bara gott att säga när han recenserade den i Dast. När Roslund och Thunberg efter tre år återkommer med En bror att dö för är deras bok en direkt uppföljare med den skillnaden att nu har de låtit några av debutens viktiga personer återkomma i en fiktiv berättelse. Det blir inte mindre spännande för det.

De tre bröderna Leo, Felix och Vincent Dûvnjac är fria efter sitt fängelsestraff. Vincent och Felix är inställda på att leva ett hederligt liv i fortsättningen medan Leo har en plan – det är dags för den riktigt stora stöten. Men de bästa planer kan misslyckas och nu vill han ha hjälp av bröderna. Här är Roslund och Thunberg som bäst i sin beskrivning om hur lojaliteter mellan blodsbröder kan fungera inte minst då de sammansvetsas sedan unga år, där en våldsam fader, som bland annat sett till att modern hamnat på sjukhus, spelat stor roll.

En komplikation är att brodern till den polis, John Bronck, blir inblandad i inte längre så sympatiska Leos hantering av relationerna. Det trasslar till sig både för the bad guys och för polismakten. Författarna beskriver turerna så att läsaren får gåshud.

Det växelvisa berättandet med dess tempoväxlingar är effektivt utnyttjat i denna historia om manlighet, utnyttjande och hämnd.

Anders Roslund och Stefan Thunberg skriver stringent och engagerad. Det är lätt att förstå att de för Björndansen fått det japanska Konomisu-priset,  nominerats till International Dagger Award och av Publishers Weekly listats som en av 2016 års bästa kriminalromaner.

BJÖRN ENMAN

Roslund och Thunberg

Anders Roslund och Stefan Thunberg. Foto Anna Lena Ahlström

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22