EN BRA DAG ATT DÖ

Dec 3rd, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

Omslag till En bra dag att dö

Av Simon Kernick
A good day to die 2005
Översättning Jan Risheden
Bra Böcker 2008

Simon Kernick är 42 år och en välkänd brittisk deckarförfattare. Han har rest och bott flera år utomlands, och numera bor han i Oxfordshire med sin familj. Innan han blev författare provade han på en rad olika yrken såsom vägarbetare, bartender och försäljare.

En bra dag att dö är uppföljaren till debutboken Handel med döden från 2005. Den boken blev en succé och fick lysande recensioner i svensk press. Kernick har berömts av kritikerkåren för sina verklighetstrogna skildringar av brittiskt polisarbete, och hans böcker har nominerats till flera priser och har översatts till flera språk.

simon kernick

En bra dag att dö handlar om ex-polismannen Dennis Milnes som lever under ny och hemlig identitet i Filippinerna, där han försörjer sig som yrkesmördare. Under ett av sina uppdrag får han en ledtråd till lösningen på mordet av en före detta poliskollega. Milnes åker tillbaka till London och finner kopplingar till Londons undre värld och till brott som han inte kunnat föreställa sig. Han dras in i en jakt på liv och död men närmar sig upplösningen, trots motgångar och nya hemligheter.

Baksidestexten är rafflande, men storyn lever tyvärr inte upp till den. Kernick gör en ytlig och enkel deckare, med många stereotyper. Dennis Milnes är en konventionell deckarfigur: en cyniker som inte litar på polisväsendet, som har dekat ner sig efter att ha sett bra ut när han var yngre och som röker hellre än att äta. Milnes misshandlas flera gånger men repar sig så snabbt som man bara gör i vissa kriminalböcker eller filmer. Karaktärerna är ytligt beskrivna och saknar helt det psykologiska djup som skulle kunna förklara t.ex. hur en framgångsrik polis blir yrkesmördare för att sedan återigen bli hjälte. Huvudpersonen Milnes är utan tvekan en psykopat som saknar känsloliv, men det verkar inte författaren ha insett. Kernick snarare beundrar honom!

Språket är rakt med korta meningar – ibland väl korta! Visserligen lättläst men inte särskilt intressant.

LARS-ERIK HOLM

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22