EN BIT AV MITT HJÄRTA

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Recension

Av Peter Robinson
Piece of My Heart 2006
Översatt av Jan Malmsjö
Minotaur 2006

Sommaren 1969 står Led Zeppelin på scenen vid rockfestivalen i Brimleigh Woods. Morgonen efter hittas en död flicka i en sovsäck. Polisutredningen leds av Stanley Chadwick som inte alls begriper sig på den här nya musiksorten som tycks vara störst inom ungdomskulturen. Dessutom bekymrar han sig för sin dotter som är så intresserad av rock och festivaler. Hon är inte lika ordentlig som han själv. Men han är duktig och anser sig ha löst brottet när en man döms för mordet på tösen i sovsäcken.

Åren går och Alan Banks, hjälte i Robinsons tidigare böcker, kallas till ett hyresrum i den del av Yorkshire där det gamla mordet inträffade. Den mördade son hittats därinne är en musikjournalist och när Banks läser hans anteckningar finner han att journalisten varit intresserade av sommaren 1969 och vad som inträffade i Brimleigh Woods.

Peter Robinson beskriver i denna sin sjätte kriminalroman på svenska sidospår som han låter breda ut sig och på något sätt bli viktigare än det brott som Banks är satt att utreda. Kriminalaren har det inte heller lika bekymmersamt med sitt trassliga privatliv som förr. Han dyker i stället rätt ner i sena 60-talets England, lyssnar på musiken, läser av tidsanda och politik och försöker begripa det gamla och det nya som samlas till en kulturkrock.

Det har bli vit en fascinerande kriminalroman förklädd till nutidshistoria.

PER MAGNUSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22