EN BÄTTRE MÄNNISKA

Dec 18th, 2021 | By | Category: 2021-12 dec, Recension

Omslag till En bättre människaAv Eli Åhman Owetz
Harper Collins, 2021
ISBN 9789150964875, inbunden, 352 sidor

Här får läsarna ytterligare en angenäm och trivsam stund i kretsen av människorna i den lilla byn Söderberga i nordöstra Uppland. Många av de romanfigurer som vi tidigare stiftat bekantskap med dyker upp i handlingen igen även om Kicki, som tidigare bara skymtat i några böcker, nu har fått huvudrollen.

Kicki har valt att leva ensam. Det innebär inte att hon inte träffar män, men det blir bara kortvariga bekantskaper, hon vill inte binda sig. Hennes mamma anklagar henne för att leva ett egoistiskt liv. När mamman ganska oväntat dör drabbas Kicki av dåligt samvete. Hon bestämmer sig för att bli en världsförbättrare, men kanske i liten skala. På hemmaplan.

Med stor humor beskriver författaren Kickis försök att hjälpa pensionärer och invandrare, hur hon försöker bli politiker och få människor att knyta närmare band med varandra. Det är dessa avsnitt jag uppskattar mest i den här romanen. Även om man inte kan känna igen sig själv så förstår man dilemmat med att vara hjälpsam i överkant.

Annars är boken uppbyggd som en traditionell feelgoodroman med toppar och vågdalar. Kärleken lurar runt hörnet. Det är ganska trivsamt, men emellanåt uppstår fnurror både i relationen med män och med väninnor. Kanske är ändå konflikterna lite för tunnsådda just i denna bok. Jag kan naturligtvis inte avslöja boken upplösning, men jag måste ändå säga att den både överraskar och uppskattas.

För den som älskar loppis och gamla prylar, heminredning och möbler är Eli Åhman Owetz böcker en skattkista. Det började redan i hennes första bok när Anna-Lisa, som var huvudperson då, öppnade Anna-Lisas Antik just i Söderberga. Därefter har läsaren fått besöka ett otal små marknader och frossat i olika fynd och kap. En ren och skär njutning.

NISSE SCHERMAN

Eli Åhman Owetz

Eli Åhman Owetz.  Foto Håkan Owetz

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22