EN BÄDD AV DUN

Mar 9th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Av Christopher O’Regan
Forum 2005

Vid 1700-talets slut var det kungliga slottet i Stockholm ett livligt ställe. Gustaf III och hans familj bodde där tillsammans med vissa ur det förnäma hovfolket. Där fanns också Svenska Akademien och Högsta domstolen – tillsammans med hundratals trappsopare, slottsknektar, skorstensfejare, vedbärare och silvertvätterskor.

1700-talskännaren Christopher O’Regan (föredragshållare och guide i Gamla stan) ger i En bädd av dun detaljer om ett liv fyllt av intriger, stel etikett och otympliga ceremonier, men också om nöjen och kärlek. Med stöd av ögonvittnen och andra samtida källor berättar han om Gustaf III:s vardag, från frukostvanor till politiska beslut. Det var en motsägelsefull kung som genomförde två oblodiga revolutioner, startade ett krig, grundade Operan och Dramaten och själv skrev dramatik. Boken ger en bild av den rådande tidsandan, influerad av franskt tänkande och kultur.

En bädd av dun illustreras med äldre målningar och porträtt. De nytagna bilderna vid nya kapitel antas skapa en länk mellan vår tid och det förflutna. Hur som helst – texten är välskriven och kunnig vilket gör boken till en nöjsam känna för historieintresserade.

PER MAGNUSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22