EN AVGÖRANDE LEDTRÅD

May 14th, 2021 | By | Category: 2021-05 maj, Recension

Omslag till En avgörande ledtrådAv Peter Gissy
Hoi Förlag, 2021
ISBN 978-91-7557-548-3, 613 sidor

Peter Gissy är en 74-årig författare av barnböcker och deckare, och han är välkänd bland deckarfansen. Gissy är en mångsidig författare med ett femtiotal publicerade böcker och han är en av de mest utlånade författarna på biblioteken.

Handlingen utspelar sig i Göteborg med omnejd. Michelle Mohlin har en bakgrund som polis men lämnade yrket för att utbilda sig till rättspsykolog. Hon har tidigare arbetet vid Göteborgspolisen men slutade efter en uppslitande skilsmässa där maken anlitade en torped för att mörda henne. Michelle överlevde men har djupa sår efter händelsen.

Vid sidan om sitt ordinarie arbete är hon djupt engagerad i ett jourhem för misshandlade kvinnor. När tjugotvååriga Jessica Andeby hittas mördad i en skog utanför Göteborg har gärningsmannen bara lämnat efter sig en enda ledtråd: ett halvt spelkort. Polisen övertalar Michelle att komma tillbaka för att hjälpa till att finna mördaren.

När Catarina Laurén försvinner och samma person verkar ligga bakom hennes försvinnande och mordet på Jessica, eskalerar polisutredningen. Michelle anstränger sig för att hitta Catarina innan det är för sent. Jakten på förövaren pågår samtidigt som någon jagar Michelle själv. Hennes liv är i fara och intrigerna snor sig om varandra tills katastroferna kommer slag i slag.

Peter Gissy gör inte läsaren besviken. Han har skrivit en tegelstensroman med spänning från början till slut! Det är svårt att lägga ifrån sig boken för man måste bara läsa vad som händer i nästa kapitel. En avgörande ledtråd handlar i mångt och mycket om mäns misshandel av kvinnor. Några utsatta kvinnors liv och deras skyddade boende ges relativt stort utrymme vid sidan av handlingens röda tråd med Michelle som också hon har misshandlats grovt tidigare. Gissy tecknar bra personporträtt och intrigen är både trovärdig och otäck. Han skriver rappt och överraskar läsaren hela tiden med oväntade infallsvinklar. Det här är en av de bästa deckarna jag läst på senare år och den kan varmt rekommenderas!

LARS-ERIK HOLM

Peter Gissy

Peter Gissy. Foto Boel Ferm

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22