EN AV GRABBARNA

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Recension

Av Johan Höglund
MMG Books 2005

Huligangänget Firman Boys, grundades i Tensta 1991. Den hade till syfte att stödja AIK genom att bruka våld mot andra lags supportrar och huliganer. Medlemmarna kommer numera från hela Storstockholm. Deras värsta fiende är DFG, Djurgårdens IF:s motsvarighet. Firman Boys bör inte förväxlas med Black Army som är en mer normal supporterklubb.

Det är om denna idrottsavart som Johan Höglund berättar i sin bok. Han kan sin sak eftersom han var en av de ursprungliga medlemmarna. Det är en rå historia som förmedlas (även om det finns ömmare inslag). De olika stockholmslagen skildras som dödsfiender och våldet som något njutningsfyllt. För Höglund betydde gänget att han hade något att identifiera sig med och inom det fick han möjlighet att hävda sig.

Boken är rätt mångordig och skulle ha tjänat en del på att stramas upp, men det är en randanmärkning. Som insiderrapport om en närmast kriminell gängbildning och dess aktiviteter är den upplysande – och avskräckande.

KARL HJELM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22