EN ANNAN TID, ETT ANNAT LIV

Mar 19th, 2010 | By | Category: 2003-4, Recension

Av Leif GW Persson
Pirat 2003

Perssons nya roman har vissa likheter med fjolårets Mellan sommarens längtan och vinterns köld – ett brott visar sig ha anknytning till något mycket större. I fjol vad bakgrunden mordet på Olof Palme, i år är det sprängningen av västtyska ambassaden i Stockholm år 1977.

I olika skickligt skildrade tidssekvenser berättas om politiska implikationer och polisarbete. Det finns en fet och duktig polis som heter Persson. Man skulle kunna tro att denne man har något med författaren att göra. Men de duktiga poliserna är inte många. Merparten är inskränkta och närmast imbecilla, så det mest förvånande är att utredningen alls rör sig framåt. De anser sig vara de enda skickliga poliserna och föraktar sina övriga kolleger och tar chansen att baktala dem så ofta det går. Om det finns någon sanning i detta är det skrämmande.

Att det blir en någorlunda utredning beror på Jarnebring och Anna Holt, kända sedan förr.

Det finns vissa grundläggande likheter mellan GW Persson och hans förläggare Guillou: båda förutsätts ha stor inblick i sina respektive ämnen vilket ger dem den trovärdighet som krävs för att ljuga ihop en historia. Man sväljer till och med longörerna.

JAN NYGREN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22