EN ANNAN TID

Oct 16th, 2019 | By | Category: 2019-10 okt, Recension

Omslag till En annan tidAv Lee Child
Past tense, 2018
Översättning Jan Risheden
Norstedts, 2019
ISBN 978-91-1-309684-1, inbunden, 396 sidor

Jodå, det är en ny Jack Reacher-bok. Thriller står det på omslaget, som van Reacher-läsare är man inte orolig för hjälten. Spänningen ligger snarast i på vilket sätt författaren låter ensamvargen lösa de olika (i det här fallet tre) problem han stöter på.

Jack är på vandring från hösten i norr för att ta sig till det varmare sydväst, San Diego. Men redan första dagen, med en lift, hamnar han nära en liten stad i New Hampshire där han känner igen namnet: det är där hans pappa är född och uppväxt i närheten. Nyfiken tar han sig dit, letar i arkiven och hoppas kunna få veta mer om sin familjs bakgrund.

Men under tiden råkan han i trubbel. Förstås. Dessutom får läsaren följa ett ungt kanadensiskt par med en dålig bil som hamnar på ett mystiskt motell i närheten med synnerligen artiga unga män. Snart verkar det som om de hindras från att komma därifrån.

Den vane läsaren är lugn, Jack fixar detta.

Jag gillar egentligen inte så mycket våld och dödande, men Jack Reacher är en rättrådig man, liksom Fantomen hård mot de hårda. Och Lee Child vet hur man fixar en bladvändare, språket är precist, lite lätt ironiskt, trots de många sidorna går läsningen snabbt.

Detta är kanske inte den bästa Reacherboken, men vi som gillar Jack och avslöjandena om fel i de små orterna i USAs lantliga regioner, vill njuta av ett nytt äventyr. Dessutom får vi veta mer om Jacks bakgrund och familj. Fågelskådning spelar en viktig roll.

LEIF-RUNE STRANDELL

Lee Child

Lee Child. Foto Sigrid Estrada

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22