EN ANNAN DAG Ett Söderhamnsmord

Jun 7th, 2012 | By | Category: 2012-06 juni, Recension

Omslag till En annan dagAv Leif Strandberg
Kärret 2010
ISBN 978-91-971440-5-6,  319 sid

Den här boken är inte dagsfärsk men finns fortfarande att få tag på – något jag rekommenderar Dast-läsarna att göra. Strandberg är psykolog, bosatt i Söderhamn och mest känd för sina skrifter och föredrag om den kreative vetenskapsmannen Lev Vygotskij. Han har skrivit två kriminalromaner. Detta är den senaste med spaningsledaren Birger Boman i huvudrollen.

Allt börjar julhelgen 1958 när två smågrabbar hittar en död kvinna i forsen i den å som rinner genom Söderhamn. Utredningen drar vidare in i 1959, det år då jag själv kom till den lilla staden vid Hälsingekusten som allmänreporter och nattredaktör på Hälsinge/Söderhamns-Kuriren. Från min kontorsstol hade jag utsikt över Söderhamnsån (kallad både Söderalaån och Bergaån). I den finns ett kraftigt fall, som i århundraden nyttjats som vattenkraft till en smedja för bland annat vapenframställning, fyndplatsen i Strandbergs roman. Författaren lyckas med små medel ge historien tidsfärg och lokalfärg.

Leif StrandbergBirger Boman är egentligen en polisman man känner igen. Han har inte mycket till liv utanför arbetet. Å andra sidan är han grundlig och smått omständlig vilket gör att beskrivningen av utredningsarbetet blir ytterst trovärdigt – och smått enahanda. Han ligger kvar där andra kriminalförfattare hastar förbi.

Mordoffret – ty det är ett sådant – är länge oidentifierad. Hon är rätt fint klädd men ovårdad och smutsig. Boman tar en kvinnlig polis, Lisbeth Larsson från Bollnäs, till hjälp och deras sammanlagda strävan skildras på ett närmast dramadokumentärt sätt. Och i bakgrunden lurar en statsmakt som tycks vilja att utredningen stoppas.

Beskrivningen av utredningen varvas med dagboksanteckningar som man efterhand förstår är skrivna av den mördade kvinnan – och det är inte skrivet i Sverige. Texten talar om drömmar som efterhand förvandlas till rädsla som får sin klimax när två män hämtar kvinnans far. Det handlar alltså om de så kallade Kirunasvenskarna som på 30-talet lurades av sina politiska gurus att åka till arbetarstaten Sovjetunionen där lyckan ofta visade sig bestå av en grav sedan exekutionspatrullen gjort sitt. Vill men veta mer om detta rekommenderar jag Kaa Enebergs lysande böcker.

Under en resa till Kiruna får Birger och Lisbeth tag på den mördades syster och offret identifieras. Men svårigheterna kvarstår. Säpo tar över och vill med hjälp av UD begrava alltsammans. Fast vem eller vilka som styr detta önskemål är höljt i dis.

Det ligger en inneboende spänning i boken som dock dämpas något av Strandbergs omständliga prosa där alltför många omständigheter hänger i luften.

Person- och tidsskildringarna är det bästa i romanen och till och med mördaren, en udda och explosiv gestalt, känns trovärdig. Det är en, trots mina invändningar, en mycket läsvärd bok.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22