EN ÄNGEL I ARCHANGELSK

Feb 4th, 2008 | By | Category: 2001-1, Recension

Av Robert Harris
Archangel 1998
Översatt av Hans Berggren
Forum 2000

Harris, som tidigare kommit med Faderland och Enigma på svenska, har emellanåt jämförts med Graham Greene, kanske för att hans historier bygger på andra världskrigets verklighet. Dock kan han – som i Faderland – vrida historiens hjul åt andra håll, få läsaren att hänga med i en trovärdigt skildrad fortsättning på ett konstruerat skeende.

Dock är denna roman mer konventionellt upplagd. På en konferens om de nyligen öppnade sovjetiska arkiven träffar oxfordhistorikern Fluke Kelso en luggsliten gubbe som varit livvakt åt Beria, chefen för Sovjets hemliga polis. Mannen hade hjälpt Beria att stjäla Stalins papper från diktatorns dödsbädd.

Detta är upptakten till en mästerligt utformad intrig som leder från Moskva till den isiga staden Archangelsk vid Vita havet. Det blir en gastkramande historia som det är lätt att leva sig in i och därmed bli ömsom kall och ömsom het av.

BARBRO LINDBORG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22