EN AMERIKANSK GÅTA – Historien om Lee Harvey Oswald

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-4, Recension

Av Norman Mailer
Oswald’s Tale – An American Mystery 1995
Översatt av Lennart Olofsson
Natur & Kultur 1996

En utomordentlig bok med ett utomordentligt språk, för vilket inte enbart författare Mailer utan också översättare Olofsson skall tackas.

Språket är till synes enkelt och lättillgängligt och den dramaturgiska spänsten accentueras när författaren spränger in autentiska avlyssningsutskrifter från KGB. Då blir plötsligt det vardagliga så platt och glanslöst som det brukar vara.

Boken fördjupar, om inte förståelsen så dock kunskaperna, om den Lee Harvey Oswald, som påstås vara ensam gärningsman bakom mordet på John F. Kennedy 1963. Man lär känna honom via andras berättelser som Mailer samlat in både i Ryssland och USA. Oswald var tydligen en person som pendlade mellan ytterligheter både personligen och i ett politiskt perspektiv. En man som såg det naturligt att få umgås med de höga i samhället men knappt klarade av något umgänge alls. Det är en förvirrande bild Mailer skapar och ändå lyser den upp en människa och det drama den personen står för. Hat, fruktan och social missanpassning tycks vara drivkrafter bakom det skeende som ledde till Oswalds gripande, men Mailer verkar inte heller i sina slutsatser vara främmande för att det ligger ännu mer bakom. Fast han går inte lika långt som filmskaparen Oliver Stone, som han i stort sett avfärdar.

Boken är späckad med fakta, utskrifter av förhör och intervjuer men redigerad av en verklig professionellt litterär människa, vilket gör att man som läsare klarar av att ta sig igenom de drygt 800 sidorna.

KJELL E. GENBERG

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22