EN ÄDEL DÖD

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Recension

Av Donna Leon
A Noble Radiance 1998
Översatt av Ing-Britt Björklund
Forum 2004

På sätt och vis har en svensk svårt att intellektuellt hantera den ålderdomliga italienska mentalitet som tydligen kräver att gamla adelssläkter skall behandlas annorlunda och mycket snällare än vanligt folk. Det är något som kommissarie Brunetti, själv ingift i gammal adel, måste hantera i denna sjunde bok om honom.

Kvarlevorna efter en kropp hittas i en trädgård i ett hus i Dolomiterna, tio mil norr om Venedig, men spåren leder till gondolernas stad och ärendet hamnar hos Brunetti. Det visar sig att kroppen tillhör greve Lorenzonis kidnappade son och kommissarien tar det besvärligt innan han lyckas förpassa den skyldige vidare i rättsmaskineriet. Slutet har nästan drag av gammal opera.

Donna Leon är bra på att skildra det vi utlänningar uppfattar som typiskt italienskt och hon skapar stämningsfulla miljöer. Trots att det inte är thrillerraffel i hanteringen lyckas hon ändå ta till en förtätad spänning.

ÅSA PETTERSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22