ELIZABETH TAYLOR Stjärnan, kvinnan, legenden

Nov 26th, 2011 | By | Category: 2011-11 nov, Recension

Omslag till Elizabeth TaylorAv David Bret
Elizabeth Taylor The Lady, The Lover, The Legend – 1932–2011, 2009
Översatt av Micka Andersson
Forum 2011
ISBN 978-91-37-13156-6, 272 sid

I mina hyllor står flera böcker om engelskfödda Elizabeth Taylors liv och leverne. Brets drapa om den vackra och storslagna Hollywoodstjärnan skiljer sig från de jag tidigare läst genom att till största delen handla om hennes sexualitet samt hennes förkärlek för att umgås med homosexuella kolleger.

David BretNå, lite berättas också om de klassiska filmer hon medverkat i under det halvsekel som hon var verksam. Taylor debuterade som nioåring, till stor del beroende på en påstridig mor, i filmen Lassie på äventyr, något som genast gjorde henne till stjärna i Tinseltown. Hon fortsatte med att medverka i ungefär 60 filmer (fick en Oscar 1960 för Inte för pengar och 1966 för Vem är rädd för Virginia Woolf?) och en mängd TV-dramer. För elva år sedan adlades hon och i år avled hon.

Privat förde hon ett turbulent liv, kantat av alkohol- och tablettmissbruk och förstås giftermål. Åtta gånger växlade hon ring, två gånger med sin sup- och grälkompis Richard Burton.

På senare år har hennes vänskap med Michael Jackson uppmärksammats, kanske till och med mer än hennes viktiga engagemang i kampen mot AIDS.

Brets bok är intressant. Han har handlaget efter att tidigare ha skrivit biografier om Clark Gable, Joan Crawford, Èdit Piaf och Queen-sångaren Freddie Murphy.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22