ELITSTYRKA SAS

Mar 19th, 2010 | By | Category: 2003-4, Recension

Av Ken Connor
Ghost Force. The Secret History of the SAS 1998
Översatt av Per Lennart Månsson
Historiska Media 2003

Spetsnaz har kanske försvunnit ur skrämseln, Carl Hamilton är också obsolet – men den engelska militära elitstyrkan SAS (Special Air Service) fortsätter all marknadsföras efter romanerna av Andy McNab och andra.

Ken Connor, som var i dess operativa tjänst mellan 1963 och 1986, har skrivit styrkans historia. Det har blivit ett stycke militärhistoria som omfattar många krig och krigsliknande situationer, ofta spännande och intressanta (ibland med nedlåtande syn på fienderna) och emellanåt starkt kritisk mot en ”oförstående” högre ledning och mot den brittiska synen på det egna landets oförvitlighet och politiska inställning.

SAS blev välbekant som krigande enhet efter Gulfkriget 1991, men fanns i var mans TV efter ett ingripande vid den iranska ambassaden i London där terrorister tagit gisslan.

Jag håller med förordsskribenten Wilhelm Agrell att framtida krig blir vansinnigt farliga om styrkor som SAS kan ta sig in var som helst på giltiga pass och krossa ett rike genom angrepp på vitala samhällsfunktioner. Ett irriterande inslag är författarens pojkboksartade beundran för soldaten som krigaren som den ende kamrat det går att lita på.

KJELL E. GENBERG

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22