ELEFANTENS MINNE

Oct 20th, 2014 | By | Category: 2014-10 okt, Recension

Omslag till Elefantens minneAv Marco Missioli
Il senso dell’elefante, 2012
Översatt av Maria Tell
Contempo Förlag, 2014
ISBN 978-91-981225-7-2, 252 sidor

En italiensk moralitet om prästen Pietro som flyttar från Rimini för att i Milano ta anställning som portvakt och allt-i-allo i ett bostadshus i ett överklassområde. På sätt och vis, men bara på sätt och vis, är detta en thriller av Missioli (född 1981). Det är hans fjärde roman men den första som blivit översatt till svenska, trots att författaren erhållit Premio Campiellos debutantpris och prisats med Premio Comisso och Premio Tondelli.

Det är den före detta prästen som är utrustad med elefantminne och de stora djurens förmåga att hålla ihop och skydda sin flock. Flocken i hans fall är de som bor i huskomplexet, en något disparat samling människor som knyts samman av blodsband och djupgående hemligheter.

Mentaliteten i boken är mycket sydeuropeisk. Familjen är viktig och över all verklighet vakar religionens värderingar trots att de inte alltid är tydligt uttalade.

Spänningen finns där men i rätt lågmäld form. Jag kom att tycka om den här boken. Den skiljer sig ganska bjärt från annan översatt litteratur som i nio fall av tio tillverkats av anglosaxiska författare.

LENA JEPPSSON

Marco Missoli

Marco Missoli. Foto Simone Acetti

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22