ELDSLANDET

Nov 6th, 2018 | By | Category: 2018-11 nov, Recension

Omslag till EldslandetAv Pascal Engman
Piratförlaget, 2018
ISBN 978-91-642-0587-7, 520 sidor

Detta är en internationell thriller. Den rör sig från Sverige ända bort till nazistkolonierna i södra Chile i Sydamerika där organhandel florerar och där det börjar bli allt svårare för brottslingarna att få tag på friska kroppar. I denna jakt börjar man söka sig till Sverige där bokens anslag berättar om ett mystiskt rån i en klockbutik i Stockholm och hur rika finansmän kidnappas i utpressningssyfte. Två gravt kriminella barndomsvänner hamnar i denna härva och utnyttjas på ett sätt som de inte önskat sig.

Den motsatta sidan utgörs av polisinspektör Vanessa Frank som fattat att händelserna har ett samband. Officiellt kan hon inget göra eftersom hon är avstängd från arbetet. Hon börjar ändå undersöka brotten och finner att denna internationella organiserade brottslighet har sina tentakler ända inne hos den svenska polisen.

Detta är bara det ytliga i Pascal Engmans temposnabba och beundransvärt konstruerade roman där författaren lyckats få de förfärliga personerna att framstå som både mänskliga och trovärdiga. Även skildringarna av miljöerna i den svenska huvudstaden och nere i Sydamerikas söder är skickliga och lite mer än turistfakta. Språket är snabbt vilket kanske beror på att författaren är kvällstidningsjournalist men här går han djupare ner i syntaxen.

Eldslandet har ett otäckt grundtema och det berättas på ett mycket filmiskt sätt med ökande tempo utan att ducka för råa detaljer. Det skulle inte förvåna mig om Hollywood fick upp ögonen för denna berättelse precis om hur Fabric Entertainment i Los Angeles gjorde med hans debutroman Patrioterna i tv-syfte.

32-årige Pascal Engman Murchio startade sin skrivarkarriär 2010 på Trelleborgs Allehanda och blev snabbt nöjeschef på webbtidningen Nyheter 24. Bara ett år senare värvades han till kvällstidningen Expressen som krönikör och reporter som framförallt skrev längre personporträtt och intervjuer. 2016 bestämde han sig för att bli författare i stället och sade upp sig från jobbet.

Debutromanen Patrioterna släpptes i augusti 2017, och ett halvår senare var tv-rättigheterna sålda. Sedan dess har han medverkat i boken Samir & Viktor och har nu utkommit med sin andra roman. Han är bosatt i Vasastan i Stockholm.

Snacka om kometkarriär.

KARL HJELM

Pascal Engman

Pascal Engman. Foto Magnus Ragnvid

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22