ELDSKYTTEN

May 16th, 2016 | By | Category: 2016-05 maj, Recension

Omslag till EldskyttenAv Anders H Blomström
Horneman förlag, 2016
ISBN 978-91-633-6628-4, inbunden, 319 sidor

Valdemar Atterdag brandskattar Visby och att Bo Jonsson Grip var en mäktig man har jag minnen av från skolans historieundervisning. Likaså att Visby var en Hansastad, och att Hansan var ett rikt köpmannaförbund under medeltiden.

Men att hästarnas avföring var ett så viktigt ämne att det blev lag på att det tillhörde kronan hade jag ingen aning om. Inte heller att en stadsfogde kunde vara en så viktig brottsutredare.

Anders H BlomströmMen detta har jag lärt mig i den här boken. Genast ska jag klaga på en detalj: På baksidan står ”Botulf Kattlunds första fall”. Nix, författaren skriver tidigt att Botulf, stadsfogde i Visby åren runt brandskattningen (1360-talet) var känd som en skicklig mordutredare. Så morden, de blir flera, är inte hans första fall, men bland de svåraste han har att ta itu med. Och även om han är stadsfogde så finns mäktiga män i Hansan och i det som möjligen kan kallas Sverige och Danmark. Han har både höga beskyddare och mäktiga motståndare.

Dessutom har han några vänner och medhjälpare som tillsammans bildar en kriminalavdelning.

Betänk att på medeltiden fanns inga snabbare kommunikationer än snabbseglande skepp, och historien och utredningen måste föras inte bara i Visby och på Gotland utan också i Stralsund, Lübeck, danska städer, Helsingborg, och på slutet också i Stockholm.

Deckargåtan tar alltså sin tid all lösa, och det krävs att många bitar pusslas samman. Intrigen är väl hopkommen och väl förankrat i den tidens förhållanden.

Men huvuddelen av berättelsen fokuserar inte på brottsutredningen utan på hur samhället fungerade då, med mäktiga mäns strider om makten i Östersjön, i Sverige, Danmark och i Hansastäderna. Viktigt var vilka som fick handla med sillen från Östersjön.

Våldsamt var det, men det fanns både civila lagar och krigets lagar, och regler för hur hämnd fick utkrävas.

Titeln, Eldskytten, pekar på att vid den här tiden har eldvapnen börjat användas, men de kunde vara farligare för soldaten än för fienden. Fortfarande var armborsten dyrare. Naturligtvis har eldskyttarna en viktig roll i berättelsen.

Man måste också förstå att Gotland alls inte räknades som svenskt, utan man betraktade sig som ett eget land, och Visby var en del av Hansan.

Boken blir en dramatiserad lärobok, och författaren förklarar i slutet vad som är historiskt belagt och vad som är hans egna tillägg. Det har funnits minst två Botulf Kattlund på Gotland, och Kattlunds gård kan besökas ännu i dag, som museum.

Det är mycket fakta, mycket miljöbeskrivningar och ibland så tätt med information att man måste vila mellan styckena. Många personer är inblandade (tack för personförteckningen i slutet), men personporträtten är ganska ytliga. Det gör dock inte så mycket, Botulf får vi i alla fall lära känna lite bättre.

Ska tillägga att det finns ett par kärlekshistorier också.

Författaren är aktiv i Gotlands medeltidsvecka och i Albrechts bössor, en förening som museipedagogiskt visar upp livet i en skytteavdelning under Albrekt av Mecklenburgs tid.

Med tanke på det stora intresset för medeltiden och att tv-serier med fantasyhistoria drar många tittare borde den här boken kunna vara ett underlag för en spännande nordisk och kanske Nordtysk tv-version.

Författaren lovar att det ska komma fler böcker med Botulf som huvudperson.

LEIF-RUNE STRANDELL

Prolog och ett par kapitel finns att provläsa, se novell Eldskytten: Prolog

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22