ELDJÄGARNA

Nov 16th, 2015 | By | Category: 2015-11 nov, Recension

Omslag till EldjägarnaAv Mons Kallentoft
Forum, 2015
ISBN 978-91-37-13751-3, 312 sidor

Eldjägarna är Mons Kallentofts nionde roman och den skickliga men aningen spattiga kriminalinspektören Malin Fors är tillbaka på boksidorna igen.  Och det hettar till i mer än ett avseende. I serien om de fyra elementen har författaren nu kommit fram till elden.

Efter att en nioårig pojke från ett trasigt hem hittats mördad i en container som är på väg till värmeverket för förbränning kallas kriminalinspektör Fors till ett bränt och förkolnat kvinnolik i ett skogsområde utanför Linköping där brandlukten från en brand i ett av stadens industriområden hänger kvar mellan trädstammarna och täcker hela trakten med aska och rök.

Malin försöker fokusera men hennes tankar går för det mesta till dottern som är långt borta, brodern hon inte orkar hälsa på och pojkvännen som inte hör av sig så ofta som hon skulle vilja.

Kallentoft tittar på olika samhällsproblem i sina romaner. Han har tagit upp problematiken med vinstdrivande företag inom välfärdssektorn och nu siktar han in sig på hur slavliknande arbetsförhållanden vid bygget av en ny stadion inför fotbolls-VM i Qatar kan ge en sorts fjärilseffekt som sprider sig ända till östgötaslätten.

Det är en på sitt sätt deprimerande berättelse där deppigheten inte enbart drabbar Malin Fors i hennes värv att hitta gemensamma nämnare mellan dödsfallen. Den lilla människan blir aldrig uppmärksammad efter förtjänst och man kan inte vara säker på att det moderna livet leder till att man mår bättre. Alla glättade fasader har en glåmig baksida och ska detta påverkas behöver man ha mycket makt, något som inga små människor har.

Mons Kallentoft är född 1968, uppvuxen i Ljungsbro utanför Linköping men bor numera på Mallorca med sin familj. Hans debutbok Pesetas från 2000 belönades med Katapultpriset och därefter har det blivit många böcker, enligt Dasts skribenter romaner med hög medianstandard men också med skiftande kvalitet.

KARL HJELM

Mons Kallentoft

Mons Kallentoft. Foto Thron Ullberg

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22