ELDENS FÄLT

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Recension

Av James Webb
Fields of Fire 1978
Översatt av Love Kellberg
Norstedts 2005

Det är egentligen förvånansvärt att det dröjt så länge mellan publiceringen i författarens hemland till dess den kom ut i Sverige. Det är en utomordentlig roman om det förödande kriget i Vietnam ”förödande för vietnameserna, för soldaterna, för hemmafronten och för USA:s politiska elit.”

Författaren själv stred i Vietnam som marinsoldat och erhöll flera utmärkelser för det. När han återkom till USA arbetade han som journalist och författare samt, märkligt nog med tanke på hans avoga inställning till krig, som rådgivare åt försvarsdepartementet, Men … de lyssnade kanske inte på honom där.

Han berättar om olika människor som kom till Vietnam för att hindra dominobrickorna att falla. Av alla dem som reste till kriget dödades eller sårades hundra tusen marinsoldater. Webb tillägnar sin bok dem och dessutom ”alla dem som fick sina sår när de kom hem.”

Det är, som sagt en gripande roman om en tid som var fantastisk på många sätt och vis. Den kommer att ställas vid sidan av Mailers De nakna och de döda i min bokhylla.

Det är en hedersplats.

KJELL E. GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22