EKLUNDEN

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Asko Sahlberg
Tammilehto 2004
Översatt av Camilla Frostell
Norstedts 2006

Aske Sahlberg är född 1964 och har sedan debuten 2000 gett ut sex böcker. Med Eklunden kandiderade han för Finlandiapriser.

Den utspelas sig under åren kring 1918 med inbördeskriget mellan det vita och det röda Finland bakgrund. Med denna fond skriver Sahlberg om styrka och svaghet, ondska och godhet, ensamhet och utanförskap.

Syskonen Emma och Aarne har vuxit upp i skuggan uv en herrgård i södra Finland. I ungdomen blev Aarne piskad av Martin, herrgårdens ägare. Senare blir han ovillig ledare för en trupp röda under inbördeskriget. Det ger honom möjlighet att hämnas.

Kronologin är upphävd och tid och plats varierar kapitel för kapitel. Krig och fångläger, horeri, översitteri, galenskap och fattigdom (överklasslivet är också fattigt i mer än en bemärkelse) beskrivs med inträngande känsla som ibland närmar sig frenesi. Gott och ont existerar inte. Brott begås men ingen har någon skuld. Allt bara händer. Det är fascinerande.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22