EINSTEINS ARVINGAR

May 27th, 2014 | By | Category: 2014-05 maj, Recension

Omslag- ill Einsteins arvingarAv L P Ramberg
Kabusa böcker, 2014
ISBN 978-91-7355-346-9, inb, 429 sidor

Författaren kan det mesta om teoretisk fysik, modern storskalig forskning, japansk kultur. Och han kan berätta en invecklad historia så att vi hänger med, också i den avancerade fysiken.

En japansk forskare i Stockholm, ledande inom forskningen om gravitationsvågor, dör när han faller ner inne i det lutande tornet i Pisa. Besöket där sker i samband med en internationell forskarkonferens där han förväntas hålla ett viktigt tal. Olycka eller självmord? Vittnesmål från närvarande gör att det lutar åt självmord.

L P RambergDetta är problematiskt för Vetenskapsakademins nobelpriskommitté. Sådant kan störa enigheten kring pristagarna, särskilt om det kastar skuggor över kandidaterna. Så man vill veta mer, helst komma fram till att det var en olycka och inget samband med forskningen. En ung svensk forskare, som kommit i bråk med den tongivande professorn och ordföranden i kommittén, blir ändå den enda som har kompetensen att resa till Italien för att få reda på mer. Det är bråttom, snart dags att tillkännage pristagarna. Hon har samarbetet med de döde och dessutom, men det vet inte professorn, varit sambo med honom. Och hon tror inte alls på självmordsteorin, och tvivlar på olycka. Tvivlar ännu mer när hon granskat platsen i tornet. Och det finns fler svårförklarade omständigheter.

Så, detta är en spänningsroman, ger hon sig ut på undersökning till Japan som en blandning av hemlig agent och privatdetektiv.

Många turer blir det, konstiga olyckor (mordförsök?). En intrikat väv med hemliga meddelanden och krångliga personliga relationer.

Kul med tung forskning som nav i en underhållningsroman. Avskräcks inte av fysiken och matten. Språket flyter på och vi får känna många olika personer.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22