EGYPTOLOGENS GÅTA

Sep 10th, 2009 | By | Category: 2006-2, Recension

Av Arthur Phillips
The Egyptologist 2004
Översatt av Ylva Spångberg
Forum 2006

Denna bok är det bästa sammelsurium jag läst. Det var vad jag tänkte ända framtill slutet, då jag ändrade mig en smula. Romanen ger en sammanfattning av äventyrslitteratur från H. Rider Haggards Arthur Quatermain till filmens Indiana Jones med en hel del annat dessemellan i en intrig som måste ha tagit en evighet att klura ut.

Författaren berättar i två tidsplan. 1922 (samma år som Tutanchamon i verkligheten upptäcktes av Howard Carter) finner brittiske adelsmannen och egyptologen Ralph Trilipush kung Alum-hadus omättligt rika gravkammare. Ralph är självupptagen så det skriker om det och tror att ordnar och utmärkelser ska regna över honom. Men kommunikationerna på 20-talet var inte som nu. Brev och telegram från olika kontinenter går om varandra. Det är roligt och spänningsskapande.

Det andra tidsplanet är 1951 (där också brev och dokument spelar en stor roll) och den pensionerade detektiven Ferrell i Australien tar sig ett uppdrag som visar sig ha med det egyptiska äventyret att göra.

Jag njöt mig igenom nästan hela boken. Men sen kom slutet och då blir man lurad av Mr Phillips som struntar i att förklara de viktigaste mysterierna. Fy på sig, författarn.

PEO LUNDIN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22