EGENMÄKTIGT FÖRFARANDE

Feb 21st, 2014 | By | Category: 2014-02 feb, Recension

Omslag till Egenmäktigt förfarandeAv Lena Andersson
Natur & Kultur 2013
ISBN 9789127136991, inb, 205 sid

Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek. Så lyder hela titeln på Anderssons nya och Augustvinnande bok. Lena Andersson är alltid en litterär vinnare. Därför att hon alltid skriver om ämnen som berör, som är väsentliga och att hon alltid är nydanande på mer eller mindre markanta sätt.

Den här boken skildrar Lena Anderssons kärlek till filmaren Roy Andersson. Visserligen har de andra namn i boken men det är uppenbart vilka gestalterna är. Andersson lämnar ut sig själv för att vi läsare skall känna igen oss själva. Finns det någon som inte varit förälskad utan att bli älskad tillbaka som inte betett sig som Lena Andersson i sin roman. Du springer i kvarteren där den älskade bor. Du undrar varför han eller hon inte ringer. Du kollar om det är fel på telefonen, vilket du aldrig annars gör. Du ringer från utlandet och berättar var du är. Och den du älskar säger lite svepande för att få slut på samtalet att du kan väl höra av dig när du kommer hem. Du åker hem nästa dag och ringer omedelbart upp och säger att jag skulle ringa dig när jag kom hem. Du masturberar, du längtar, och oftast får du inget gjort.

Lena AnderssonDetta skildrar Lena Andersson så öppet och så häftigt att det smärtar mitt i all komik, Här är Lena Andersson unik och lysande.

Boken är oerhört lättläst, men vem är Andersson, Roy? Den som känt honom i decennier finner små fina porträtt av honom i boken. Han är aldrig ensam. Han har alltid ett hov av unga konststuderande eller förhoppningsfulla blivande filmare av båda könen omkring sig. Alla jobbar de gratis och ser till att han inte blir störd. De öppnar, snarare stänger, ytterdörren och svarar i telefon. Ingen får störa den store. Och bilden av fotografen och filmaren är näst intill naturalistisk. Men gör han någon ansats att visa att han är förälskad. Nej och åter nej. Kärleken är enkelriktad och den gamle mannen, han är 27 år äldre än kvinnan i boken, kanske inte är i bästa sexuell form. Men intet av detta framgår i boken. Lena ser den genialiske filmaren och för över dessa hans egenskaper till andra områden samtidigt som hon betvivlar hans genialitet.

Egenmäktigt förfarande är en till alla delar briljant skönlitterär bok, som fångar det mesta av vårt dagliga liv den obesvarade kärleken.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22