EFTERSKALV

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Recension

Av Arne Dahl [pseud för Jan Arnald]
Albert Bonniers 2006

Dahls nionde kriminalroman Efterskalv är en berättelse om terrorhot, kulturkrockar och brottslighet. En sensommarnatt sprängs en tunnelbanevagn i Stockholm. Den internationella terrorismen tycks ha kommit till Sverige. A-gruppen mobiliserar. Det är en specialenhet, närmare bestämt ”Rikskriminalpolisens speciella enhet för våld brott av internationell art”. De utreder fall med internationell anknytning, och personalen är ett väj samtrimmat kollektiv där samspelet mellan de olika personerna alltid är intressant – och roligt – att läsa om.

De kommer fram till att huvudspåret är en grupp invandrare som kallar sig Siffins Heliga Ryttare. Man misstänker att de ingår i ett större nätverk som möjligen planerar fler och möjligen än grymmare dåd.

Dahl/Arnald spelar skickligt ut de olika spåren mot varandra, vrider och vänder dem tills det är svårt att veta vad som är rätt och vad som är fel. Hans beskrivning av det ofta trista och tidsödande utredningsarbetet är av sådan art att man inte alls tycker att det blir trist. Jag har läst så gott som alla böckerna i serien om A-gruppen och det här är en av de tätaste och mest spännande.

LENNART BRÅDING  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22