EFTERLYST

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1996-1, Recension

av Gunnar Ohrlander
T Fischer & Co 1995

Jag hade svårt att ta mig igenom den har mörka skildringen av Sverige i dag. Gunnar Ohrlander är en driven skribent, och jag tyckte mycket om hans tidigare böcker i deckar/spänningsgenren. Men här fanns inte mycket nytt i avslöjanden om mindre nogräknade företagare, om politikers dubbelmoral och storfinansens samarbete med den organiserade brottsligheten.

Personerna är för entydiga, skurkaktigheten för schablonartad, för att de skall passa in i en miljö som försöker vara realistisk. Själva handlingen blir inte heller spännande; man vet redan från början att allt kommer att gå åt helvete. Det finns många sådana skildringar alltifrån de grekiska tragedierna där helvetesvandringen ar god läsning, men denna exempelsamling på nutidens ondska i stort och smått griper mig inte.

Ändå hade jag svårt att läsa den? Jo, men just för att den inte grep tag i mig, för att jag tyckte alla inblandande var ointressanta och för att jag i stort sen kunde förutse hur det skulle gå.

Nej, det finns en biperson som visar lite liv och hopp: Dallas, den gamle kåkfararen som nu försöker bygga upp ett hederligt liv i säkerhetsbranschen. Han skulle kunna vara en fokus för en mer spännande skildring av dagens samhälle.

LEIF-RUNE STRANDELL



  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22