EFTER ATTENTATET

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Av Yasmina Khadra
L’attentat 2005
Översatt av Ragne Essén
Alfabeta 2006

Yasmina Khadras första roman på svenska skildrar konflikten mellan israeler och palestinier och det är en spännande och skickligt skriven (och skickligt översatt) berättelse. I blickfånget står den respekterade palestinske Kirurgen Amin som arbetar på sjukhus i Tel Aviv. En dag kallas han till sitt arbete för att identifiera sin hustru som dödats vid ett självmordsattentat på en restaurang. Han får en chock när han får höra att hon sannolikt var självmordsbombaren.

Polisen förhör honom och han nekar till all vetskap, men den verkliga sanningen börjar klarna och allt upplevs som en mardröm. Khadra beskriver skickligt kirurgens känsla av att ha hamnat i ett overkligt vacuum.

Så bestämmer han sig för att ta reda på varför hustrun gjorde detta. Han reser till Dschenin på den palestinska sidan. Den platsen är enligt israeliska säkerhetstjänsten terrorismens kärna. Amin tas till fångar och tvingas att försöka förstå självmordbombarnas fanatism. Det ger läsaren viss förstående för den sammansatta politiken i Mellanöstern.

HELGA LINDH  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22