EFTER ALLA ÅR AV SAKNAD

Mar 17th, 2010 | By | Category: 2004-1, Recension

Av Peter Robinson
The Summer That Never Was 2003
Översatt av Jan Malmsjö
Minotaur 2003

Historier där det som hänt för länge sedan kommer fram i dag, påverkar dagens händelser och avslöjar sådant man inte visste då är populära. Se t.ex. Leif GW Perssons senaste, och inte minst Peter Robinsons belönade En ovanligt torr sommar.

Robinson fortsätter med samma grundtema. I denna bok är det huvudpersonen, kommissarie Alan Banks, som själv är/var inblandad. En kropp hittas, och det visar sig vara Banks barndomskamrat som försvann när de var i tidiga tonåren.

Denna ”dåtida” händelse vävs samman med ett likartat försvinnande av en ung tonåring i nutid, och utredningarna löper parallellt, med likheter och olikheter. Men det som mest tycks ha roat författaren, och även läsaren, är personernas upplevelser och relationer. Som läsare är det inget oväntat att båda försvinnandena får sin lösning, utan hur lösningarna påverkar människorna i dag, och hur de har påverkat deras liv.

Välskrivet, goda personskildringar, men alltför långt. Även Robinson har drabbats av datorsjukan, att inte stryka. Det är ju så lätt att skriva och ändra och lägga till : författare behöver mer disciplin för att inte bli för långrandiga.

Läsvärt, men inte når han upp till prisnivå den här gången. Om det kommer fler böcker om Alan Banks är det kanske mer hans kärleksrelationer vi undrar över.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22