EDWARD FINNIGANS UPPRÄTTELSE

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Recension

Anders Roslund & Börje Hellström
Piratförlaget 2006

Efter en seg start, som mest beror på att flera parallella skeenden med tillhörande personer ska presenteras, är det en riktigt medryckande deckare. Själv sträckläste jag den trots att storyn, vid närmare eftertanke, är helt osannolik. Men boken är välskriven och spännande och detta räcker långt – faktiskt ända till slutet.

Deckaren utspelar sig i USA och Stockholm. Huvudpersonen i USA är Edward Finnigan, en bitter och elak karl som sprider hat omkring sig. Hans unga dotter mördades av en lika ung kille och Finnigan tillbringar sina dagar med att väntar på att få se mördaren avrättas i fängelset. I Stockholm hittar vi den udda kriminalkommissarien Ewert Grens. Hans beteende framstår som helt omöjligt i verklighetens arbetsliv men det är underhållande.

Berättelsen börjar med att en dansbandsmusiker på en Finlandsbåt grovt misshandlar en man på dansgolvet för att han tafsat på en tjej. När Grens konfronteras med den misshandlade beslutar han att misshandlaren ska tas in till förhör. Men det blir svårt att förhöra dansbandsmusikern som vägrar samarbeta och dessutom lider av cellskräck. Förvirringen tilltar när Grens och hans kollegor upptäcker att han har en död mans identitet.

Edward Finnigans upprättelse är paret Roslunds & Hellströms tredje bok. Deras första deckare Odjuret har fått pris som bästa nordiska kriminalroman.

LOTTA MAGNUSSON  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22